30.5.14

Miten valmistautua ylppäreihin?

yov7

Moikka! Multa tultiin tuolla kommenttiboksissa kysymään vähän siitä miten olin valmistautunut ylppäreihin. Sen sijaan,  että olisin vastannut siellä niin ajattelin tehdä postauksen aiheesta, sillä siellä ruudun takana on varmasti monia, joita aihe kiinnostaa ja joille aihe on ajankohtainen. Tämä postaus sopivasti ajoittuukin monen lukiolaisen viimeiselle koulupäivälle ennen lomaa; nauttiikaa lomastanne älkääkä stressatko ylppäreistä ihan liikaa. Haluan heti alkuun painottaa, että nämä ovat vain mun kokemuksia ja tekniikoita; muillakin tavoilla voi siis saavuttaa hyviä arvosanoja. Tämä postaus sisältää lähinnä neuvoja reaali-kokeita, ja etenkin psykologian koetta varten, sillä englannista mulla ei ole kuin muutama neuvo, jotka listaan vain lyhyesti tonne postauksen loppuun. 

yov3

Mulla oli suunnitelmissa, että luen pari eri kirjasarjaa läpi, mutta mulla jäi lukuaika aika tiukoille, joten tyydyin lukemaan vain Mielen Maailma sarjan uusimmat painokset kerran läpi. Monet mun kaverit alkoivat lukemaan jo joululomalla, mutta ite havahduin todellisuuteen vasta hiihtolomalla, noin kuukausi ennen yo-koetta. Seuraava kuukausi olikin aika tiukka lukemisen kannalta, sillä istuin oikeastaan joka päivä kirjastossa vähintään 8h. Tottakai joukkoon mahtui muutama päivä kun lukemisesta ei tullut mitään, mutta paikkasin niitä sitten jopa niillä 10h kirjastossa päivillä. 

yov1
yov2

Mulle tärkeäksi osoittautui pohjatyö. Suurimmalla osalla psykan kursseja olin hereillä tai tein ne kunnolla itsenäisesti. Psyka 5 taisi olla heikoin lenkki ja sen huomasin sitten myös ennen ylppäreitä, sillä se oli viimeinen kurssi eikä kirjan lukemiseen jäänyt tarpeeksi aikaa, joten väistin kokeessa oikeastaan kaikki kurssiin liittyvät kysymykset. Tein kurssien aikana kattavat muistiinpanot kappaleista (tosin en aivan kaikista) ja panostin kaavioihin ja kuviin. Kursseista olin kaikista saanut kymppejä tai ysejä. Kävin psykan kertauskurssin (joka oli kyllä ehkä turhin ikinä) ja sosiaalipsykan kirjasta en lukenut kuin muutaman pätkän. Kertauskirjan pläräsin toiseksiviimeisenä iltana suhteellisen hyvin läpi. Näiden lisäksi luin pätkiä englanninkielisistä yliopistokirjoista, jotka syventivät tiettyjen aihealueiden tietoa. 

yov8

Mutta siitä itse ylppäriopiskelusta: Mulle oppimisen kannalta tärkeitä olivat kuvat. Ja nimenomaan itse piirretyt. Mulla jää asiat paljon paremmin päähän jos kirjoitan tai piirrän ja sen kyllä huomasinkin ylppäreiden jälkeen. Psyka 3 kurssi on ainakin sellainen, että aivot ja niiden toiminta kannattaa osata vaikka unissaan, sillä joskus yo-kokeissa on pyydetty nimeämään jokin tietty aivojen osa ja kertomaan sen tehtävistä. 

yov9

Seuraava tärkeä osa (varsinkin psykassa) on listat. On paljon kaikkia teorioita ja niiden eri alakäsitteet ja vaiheet on hyvä osata ulkoa. Kirjoitin listoja ja pänttäsin niitä. Psykassa isossa osassa on tutkimukset ja kirjoitin paperille aina kirjassa vastaantulevat koetilanteet ja tutkimukset: kuka tutkimuksen oli toteuttanut, millainen lähtöasetelma oli, ketä testattiin, miten tutkimus toteutettiin ja mitä tuloksia saatiin. YO-kokeessa nimittäin on helppo päästä pätemään (ja keräämään extra-pisteitä) vähän harvinaisimmilla tutkimuksilla. Suurin osa kokeilaista kuitenkin tietää Milgramin sähkökokeet ja Pavlovin koirat. Kokeessa muistin vanhuuteen liittyvän tutkimuksen (mutten sen toteuttajaa) mutta kerroin kuitenkin tuloksista. Opettaja myöhemmin kertoikin, että se oli ollut fiksu veto ja tuonut vastaukseeni uuden ulottuvuuden. Suosittelen opettelemaan siis paljon tutkimuksia! Kaikissa reaaleissa tärkeitä on henkilöt, oli sitten kyse psykologiasta tai vaikka historiasta: opetelkaa ne. Kuka teki mitä, kuka keksi minkäkin menetelmän, kenen luoma käsite on kyseessä yms. 

yov4

Niin kuin mainitsin, opin kirjoittamalla. Luin oppikirjat vain kerran läpi, mutta tein kaikista kappaleista todella laajat muistiinpanot ja luin ne parina viimeisenä päivänä läpi. Yliviivasin lukiessa kaiken tärkeän ja sen jälkeen kopioin lauseet oikeastaan samassa muodossa ylös. Käsin kirjoittaessa joutuu tavaamaan hitaasti asiat, jolloin ne myöskin painuvat paremmin päähän. Kaikilla ei siis tämä toimi ja esim. omin sanoin asioiden kirjoittaminen toimii joillain paremmin. Mulla muistiinpanoja tuli yli 90 sivua a5-kokoisia papereita. 

yov6
Psykassa ja monessa muussakin reaalissa kuten bilsassa ja historiassa käsitteet ovat tärkeässä osassa ja niiden käyttämisestä yo-vastauksissa ropisee ihan kivasti pisteitä. Kirjoitin muistinpanojeni viereen aina kyseisen kappaleen käsitteet listaksi, jotka sitten koe-aamuna luin kaikki nopeasti läpi matkalla kouluun. Tästä oli mulle suuri apu, sillä asiat palautuivat mieleen. Niinkuin psykan kirjoissakin luki; yleensä muistamisen ongelmat liityvät paremminkin säilömuistista työmuistiin palauttamiseen kuin itse muistamiseen. Ihminen muistaa hyvinkin paljonkin asioita, mutta asioiden palauttaminen työmuistiin on usein ongelmallista muistivihjeiden puutteen takia. Tässä oli myös yksi syy, miksi pyrin käyttämään mahdollisimman paljon värejä muistiinpanoja kirjoittaessa: esim. kaikki uneen liittyvät asia kirjoitin sinisellä, jolloin kokeessa miellekarttoja piirtäessä ja sinistä käyttäessä asiat palautuivat helpommin mieleen. 

idyov5

Suosittelen lämpimästi myös jonkin sortin "lukupiiriä" viimeisinä päivinä ennen koetta. Minä, Iina ja Olli vietettiin viimeiset pari päivää kysellen toisiltamme psykan juttuja. Kehitettiin Psyka-alias kaikista vaikeista käsitteistä ja henkilöistä. Vastailtiin yhdessä suullisesti kertauskirjan vanhojen yo-kokeiden kysymyksiin, mikä auttoi ainakin mua kasaamaan suurempia kokonaisuuksia. Kokeessa käytin miellekarttoja, kaavioita ja listoja hyväksi ajamaan saman asian kuin edellisenä päivänä Iina ja Olli olivat tehneet: sain kasattua omat ajatukseni ja vältyin tärkeimpien juttujen unohtamiselta. 

Enkun ylppäreistä sen verran vielä, että nykyään kokeissa ei riitä enää perus-sanasto. Twilight-tyyppisten romaanien sijaan suosittelen lukemaan mieluummin tiede-, historia- ja talouslehtiä, sillä suurin osa sanasto-tehtävistä painottaa niiden sanastoa erottelemaan jyvät akanoista. Myöskin phrasal verb:it ja idiom:it ovat tärkeitä ja niillä pääsee näyttämään sitä omaa kielen taitotasoa esseessä. Kursseista kuudes ja seitsemäs ovat sanastoltaan tärkeimmät. 

Toivottavasti tästä postauksesta on edes jollekkin jotain hyötyä, ja vielä kerran haluan painottaa, ettei tämä ole ainoa oikea tapa jolla voi päästä korkeisiin arvosanoihin. Haluan myös sanoa, että ylppärit eivät aina vaadi montaa kuukautta luku-aikaa, jos osaa ottaa siitä lyhyestä ajasta kaiken irti :) Etsikää omat keinonne jolla opitte ja motivoikaa itseänne jollain. Muistakaa myös nukkua hyvin ja rentoutua välillä! Ihanaa kesää kaikille ja tsemppiä opiskeluun kaikille ylppäreissä syksyllä aineita kirjoittaville!

28.5.14

YESTERDAY WAS JUST A REALLY BAD DAY

rd2
rd1
rd3
Moikka! Nyt se koeviikko on vihdoin ohi ja hiljaisuus täällä blogin puolella loppuu. Mulla oli eilen viimeinen koe (bi5) ja harmitti vähän kokeen jälkeen, sillä olin lukenut siihen niin paljon, mutta koe oli kaikille niin vaikea että epäilen omaa läpipääsyäni. Onneks en ollut ainut samoissa fiiliksissä oleva. Tänään on Norssi-Ressu kamppailupäivä ja voisinkin tästä pian mennä pukemaan! Kävin eilen myös magneetissa, sillä selkä on kipeytynyt pikkuhiljaa aika paljon viimekesän moottoripyörä onnettomuuden jälkeen ja itse silmäillen ei kyllä kuvat hyvältä näytä. Nyt kuitenkin toiveikkaana odottelen ortopedin soittoa ja tuomiota! Rukoilen, että selviäisin pelkällä kuntoutuksella eikä uutta leikkausta tarvittaisi!

Heyy! And sorry for the long silence here. I had my last exam yesterday (not that it went that well..) so I'll probably have more time for this blog now. Yesterday I had a mri taken of my spine, because it has gone worse since the motorcycle accident last summer. I saw the pictures and I'm pretty scared now, but I'll have to wait (and pray) until my orthopedist calls me. But... I have school today so I should hurry now! 

19.5.14

My new walk-in closet

uvh7
iduvh3
uvh6
uvh8
uvh5
uvh1
uvh4
uvh2

Moikka!! Nyt vihdoin ne kuvat siitä uudesta ihanasta vaatehuoneesta. Oon aivan rakastunut. Tää vaatehuone on ehkä miljoona kertaa käytännöllisempi ja siistimpi kuin edellinen. Löytyy tarpeeksi säilytystilaa, eri lokeroita eri jutuille, laatikot koruille, kaapit laukuille, peili (jonka takana säilytystila meikeille), ja helppokäyttöiset ulosvedettävät henkari-tsydeemit. Löytyypä myös koukut aamutakille ja pyyhkeelle kun tulee aamulla suihkusta.  Ihanaa, fiilis kuin Carrie Bradshawlla. 

16.5.14

2/2 LAUDATURIA

kl1
kl2

APUA, onks tää totta?
Olin aivan varma, että saan englannista eximian, sillä alustavista pisteistä sain 262. Aamulla tsekkasin pisterajat ja totesin, että mahdottomuus. Kuitenkin kirjauduin wilmaan ja siellä se luki: 2 laudaturia. Psykologia ja pitkä englanti. Mitä ihmettä? Oon niin sekaisin vieläkin, sillä olin varautunut uusimaan sen englannin syksyllä. Itkin ilosta kun soitin äidille tuloksista. Oon niin ylpeä itestäni, ja täytyy sanoa  että kyllä se lukeminen kannatti. Nyt juhlitaan. Ens keväänä jatkan sitten vielä muutamilla aineilla. 

WOW. I just can't believe this. I'm the happiest girl in the world atm. Got the highest grade in my both matriculation exams. Geez...

10.5.14

:::KELLO:::

idk1

Moikka! Indiedaysin Bloggers' Inspiration Day:ssä pääsin mukaan Indiedaysin ja Timanttisten yhteistyökampanjaan. Timanttisten pisteellä oli esillä tällä kertaa paljon erilaisia kelloja joita siellä kovasti kuolasinkin. Mun kello-tilanne ei ole mikään parhain; muutama kiva kello mulla on, mutta niistä on paristot loppu. Sitten ne kammottavimmat, ilmaiset, Nokia-brändätyt kumi-kellot eivät ikinä lopeta tikittämistä. Ei varmaan vaikka jäisi auton alle.. Oh well! 

Inspiration Day:ssä tutustuin mulle aivan uuteen kello-merkkiin, eli Ice Watchiin. Kelloja oli moneen lähtöön, ja mulle ainakin pisti silmään ihan mieletön värikirjo! Mulla ainakin pomppas heti mieleen idea yhdistää sporttinen värikäs  iso kello, katumuodissa suurena ilmiönä havaittavissa oleviin värikkäisiin lenkkareihin. Inspirtaion Dayssä mulla oli kuitenkin suht klassinen asu, joten päätin testata tätä kelloa. Eniten kellossa tykkäsin todella simppelistä ulkonäöstä, kultaisista yksityiskohdista ja silikoni-rannekkeesta. Mulle positiivinen yllätys Ice Watch -kelloista oli se, ettei merkki tee erikseen miesten ja naisten mallistoja, vaan kaikki kellot ovat unisex-malleja. Tykkään itse todella paljon isoista kelloista, ja siksi yleensä valitsenkin miesten puolelta kelloni. Ice Watch kellot tehdään laadukkaista materiaaleista ja eritoten pidän tärkeänä, että kellon takakansi ja lukko on tehty jaloteräksestä joka ei allergisoi. Takuu näillä kestävillä kelloilla onkin 2 vuotta! Käykääpäs tsekkaamassa toi laaja väri-skaala ja samalla suosittelen myös tykkäämään Timanttisten facebook-sivusta ja selaamaan heidän nettisivujaan,  sillä sinne päivitetään tietysti kaikkia uutisia ja tarjouksia!


*sponsored links on post

7.5.14

NEW IN: CONVERSE ALL✭STAR

asc5
asc2
asc3
asc1

#massaa #enooenäähipster #hipsteritonväheneväluonnonvara

Don't judge!! Ne on vaan niin käytännölliset, yksinkertaiset ja helposti kaiken kanssa yhdistettävät. Ne on myös valkoiset (tosin ei luultavasti kovin kauaa..). Nämä ovat olleet ostoslistalla viime kesästä lähtien, mutta ei vaan ole tullut hommattua. Onneksi stokkalla oli viikonloppuna alennus (hinta vain 59,90€) ja tämä pari oli vika näistä suht. normaaleista ko'oista. Jäljellä oli valkoisista vain 42> kun saavuin lauantai aamuna aikaisin Tapiolan tavarataloon. Iskä ihanasti auttoi mua pitämään nämä edes hetken valkoisina ja suojasi ne ennen käyttöön ottoa!

Kahdesta seuraavasta viikosta on tulossa aika tiukat koulun sun muiden juttujen takia (luvassa mm.  esseitä, itsenäisiä tehtäviä, Norssi-Ressu kamppaikupäivän treenejä, lääkäriä, matikan uusintaa, täydellisten ajofarkkujen metsästystä, ja äitienpäivää!) mutta koitan ajastaa teille edes muutaman postauksen ja tulla moikkaamaan aina kun on pienikin mahdollisuus! 

4.5.14

THIS IS WHAT WE ATE

päs7
päs5
päs4
päs3
päs2
päs6

Vieläkin mä jaksan tästä vapusta jauhaa.. Vappupäivänä syötiin brunssin/lounaan välimuoto kun pääsin Venlan luota kotiin. Äiti oli tehnyt omalla reseptillään perunasalaattia (jota en tietenkään syönyt suolakurkkujen takia.. oh well..) ja tehtiin sen lisäksi blinejä. Täytteitä oli tällä kerralla hieman enemmän ja hieman erilaisia: sipulia, suolakurkkuja (uhh..), omenaa, avokadoa, lohta, mätiä, härkää, suolalihaa, aasialais-tyyppistä kanaa, smetanaa ja lohitahnaa. Nami! 

Edellisenä päivänä leivottiin kaveriporukalla munkkeja Sofian pippaloihin, joten hylättiin sitten vappupäivänä se kotitekoisuus ja päädyttiin laiskasti paistamaan valmiita mustikkatassuja. Aina ei vaan jaksa olla niin fancy. Jälkkäriks syötiin myös kesän ensimmäiset mansikat (vaikka olivatkin jostain Espanjan auringon alta tänne kylmään ja sateiseen Suomeen tuotuja)!

2.5.14

Cherry tree branch

pä5
pä1
pä2
pä4
pä3

Pääsiäinen ja vappukin hurahti jo, mutta meidän pöydällä seisoo edelleen tällainen vaasi, jossa kukkii ihanasti meidän alapihan kirsikkapuusta napattu oksa. Pääsiäisenä maalattiin siihen roikkumaan noita posliinisia munia ja koko häkkyrä näyttää ainakin musta todella raikkaalta ja keväiseltä varsinkin kun aamuaurinko valaisee sen ihanasti.

Mulla vappu meni vähän niin ja näin, mutta ainakin suurimmaksi osaksi aattoiltaa oli hauskaa. Ilta päättyi kuitenkin lyhyeen, sillä joku idiootti päätti kännipäissään oksentaa mun tennarien sisään, joten oli pakko soittaa äiti hakemaan kengät pesukoneeseen ettei menis ihan pilalle. Seuraavana päivänä vietettiin perheen kanssa ihanaa löllöily-päivää; katottiin leffoja, nukuttiin ja syötiin aamupäivällä ihana brunssi josta ens postauksessa vähän enemmän ;) Nyt suuntaan Paulalle viettämään iltaa ja toivottavasti sieltä löydän vielä tieni Katankin luo! Rentouttavaa viikonloppua!
Layout by Julia E.